TÜRKİYE’nin ‘çiçek kokulu şehri’ Isparta’da gül hasat devrinin sonuna yaklaşılırken, bahçeleri ziyaret eden tatilciler, gül toplayıp fotoğraf çekerek eğlenceli vakit geçiriyor. Güneykent beldesindeki bahçeleri gezenler, gül hasadı, gül yağı ve suyunun imalat basamağına katılıp, gül müzesinde üretim hakkında bilgi alıyor.
Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin 1888’de Bulgaristan’ın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği ve Isparta’da ekmesiyle çoğaldığı rivayet edilen gül çiçeği, binlerce dönüm yerde üretilerek yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline geldi. Kentte her yıl 15 Mayıs’ta başlayan ve yaklaşık bir ay süren hasatta üreticiler, gül yapraklarındaki yağ keselerinin güneşten patlamaması için sabahın birinci ışıklarından itibaren bahçelerde gül topluyor. Toplanan güller ‘alım merkezi’ ismi verilen fabrikalara ulaştırıyor. Güller daha sonra sıcak su kazanlarında kaynatılıp çıkarılan yağlı su, farklı kazanlara aktarılıyor. İkinci kaynatmanın akabinde yağ, sudan süzülerek kozmetik kesimi başta olmak üzere ihracata hazır hale getiriliyor.
GÜLLER ORTASINDA
Isparta’da son yıllarda popülerleşen tarıma dayalı kırsal turizme yönelik gül hasadı aktiflikleri de artmaya başladı. Görünümü ve güzel kokusuyla ilgi çeken gül bahçeleri, yaklaşık 1 aylık hasat devrinde çok sayıda yerli ve yabancı konuğu ağırlıyor. Pembe güllerin açtığı bahçelerde kendilerine verilen küçük keselere gül toplayan ziyaretçiler hatıra fotoğrafı çekerek, eğlenceli anlarını ölümsüzleştiriyor.
BAHÇEDEN İMALATA ‘GÜL’ TURİZMİ
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’inin karşılandığı Isparta’da bu yılki gül hasadı devrinde sona yaklaşıldı. Kentte yüksek rakımlı bahçelerde devam eden gül toplama süreçlerine ziyaretçilerin ilgisi sürdü. Gönen ilçesinde ‘Güllerin gökyüzüne gülümsediği kent’ olarak isimlendirilen Güneykent beldesinde bahçeleri ziyaret eden tatilciler, gül toplayıp ‘Gülhane’ olarak isimlendirilen gül yağı ve gül suyu imal edilen konutları, ‘Güze’ olarak isimlendirilen gül müzesi ve eski gül yağı fabrikasını gezdi. Belde merkezindeki ‘Güze’ ismi verilen gül müzesinde ziyaretçiler, 150 yıl evvel gül yağı imalatında kullanılan imbikleri, yağ ve sularının koruma edildiği şişeleri, gülhaneleri gezme fırsatı buldu. Tatilciler, günübirlik geldikleri bahçelerde gül üretimi hakkındaki bilgi alıp, eski gül yağı fabrikasını gezerek eğlenceli vakit geçirdi.
GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİLERİ
Kentte gül üretimiyle gül suyu imalatı yapan Mustafa Fazilet (42) restore ettirip, gülhane olarak kullandığı dededen kalma meskeninde eski ve yeni yollarla gül yağı, gül suyu imalatını ziyaretçilerine anlattı. Beldedeki bahçeleri ziyaretçilerine gezdiren Fazilet, gülün tarihçesi, hasadı, işlenmesi ve pazarlanması üzere hususlar hakkında bilgi verdi. Fazilet, beldeye gelen ziyaretçilerin bahçelerde gül hasadı ve yağı ile suyunun imalatı sürecine katılarak eğlenceli vakit geçirdiğini anlattı. Gül bahçelerini ailesiyle ziyarete gelen İnci Özçelik de “Güneykent’in hoşluklarını, gül bahçelerini, gülhanelerini görmek için geldik. Çok keyifli olduk. Burayı herkesin görmesi gerektiğine inanıyorum ve herkesi davet ediyorum” dedi.
Kaynak: Haberler.com